onsdag 26 september 2007

Burmarevolution

Igår inträffade tre händelser, eller skall jag kanske säga fenomen.

Jag läste en av Birro skrivet självförhärligande försvarstal
Min sambo lämnade mig ensam med sonen för att gå på derby, och
Hajen gick på tv 1.

Tre till synes helt fristående ting, men finns det något samband?

Vi tar det från början.

Tydligen har ingen tittat på Birros stora filmatiserade epos. Det SKULLE ju kunna bero på att det var urtråkigt och fullständigt värdelöst. (Den trogna läsarinnan kanske drar sig till minnes att jag försökte ta mig igenom den första delen men inte lyckades) Det skulle OCKSÅ kunna bero på att Birro åter har motarbetats av systemet.

Helt chockerande och förvånande drar Birro den senare slutsatsen och går till attack med frenesi, som vanligt. Stackars Birro har anklagats för att inte ha gjort tillräcklig research - han har placerat saker som "Radio Göteborg" ett år det inte funnits och en krogägare på fel krog och saker på fel plats av KONSTNÄRLIGHET, i full förvissning om att detta är "fel" historiskt sett. Men dumma, dumma, etablisemanget har misstolkat detta och påverkat tvpubliken till att remota till, låt oss säga, kanal fem istället.

Birro är MYCKET medveten om dessa "fel" , han har lagt in dem för att skapa paralleller till nutiden, bland annat till hur Ungdomens Hus nere vid kajen blev ett kasino och förstörde invandrarkulturen och ungdomskulturen för evigt i vårt kära Ankeborg. Detta så pittoreskt förfallna hus, stadd i den vackra föruttnelse som blott ren och skär vilja till konstnärlig ungdomsvandalism kan framkalla är nu skändeligen förvandlat till ett renoverat, vackert objekt. Hu.

Det var DET han ville säga med att Radio Göteborg och Que Club inte gestaltats med historisk riktighet. Ju. Dumma, dumma etablisemanget som inte fattar det. Och dumma, dumma tvpublik som inte lyss till den sträng som brast.

Jag gick och funderade ganska mycket över den gamla tidens era igår när Anton kinkade, spydde och åter kinkade medan jag var fotbollsänka.

När Hans kom hem, just under det där skeppartalet i Hajen, du vet, det där när hundratusen tappra soldater ligger och kramar varandra i havet och en efter en blir söndersliten av ondsinta hajar, kände jag mig helt birroesque och ville så gärna ta ut mina barndoms trauma, min yrkesmässiga paranoia och min frustration över hemmafrutillvaron på Hans. Men jag ville ju samtidigt lyssna färdigt på den skrovliga rösten som på piratvis beskrev krigets verkliga fasor - hajarna. Jag valde därför den sanna kvinnliga taktiken, den passivaggressiva approachen. Jag sade:

Du vet väl att jag också har ett heltidsjobb. Och när du inte kommer hem efter jobbet så får jag köra obetald övertid. Utan rast.

Hans stannade upp i sin axelmassage och svarte:
Jag har tagit hand om Anton i två hela dagar.

Jag tystnade och funderade. Skulle jag tolka detta enligt lex Birro eller skulle jag fråga vad han menade? Jag valde det senare. Döm inte förrän du vet! Jag är storsint!

VAD menar du med det?

De masserande händerna stannade åter upp. Mannen hade upptäckt vad han tolkade som en fälla och valde sina ord. Noga.

Du var på kattutställning i två dagar sade han. Icke ett ord mer.

Jag insåg att jag hade kunnat go Birro on his bony ass men valde den sanna kvinnliga vägen - jag bet ihop. För trots allt arbetar ju även han hela dagar och en match då och då är väl trevligt att gå på. Och skateboard två gånger i veckan.

Idag försökte jag desperat hitta något att ta en öl med ikväll. Men ingen ville ställa upp. Jag är motarbetad. Av könsbojor och etablissemang. OCH jag missade de största delarna av beskrivningen av halverade soldater, men jag njöt desto mer av demontaget av skepparen och symboliken av att den dykkunnige minsann överlevde.

Jag har minsann läst MASSOR av artiklar av etablissemanget som sågar hajkunskaperna bakom filmen och påpekar att hajar minsann inte ALLS beter sig sådär, och MINSANN inte ser ut sådär. Ändå tittar folk FORTFARANDE på Hajen. Men inte på "Upp till Kamp".

Birro kanske skulle dra några slutsatser av detta?

Summan av kontentan är dock denna - allt hör ihop här i världen. Jag är Birro, Birro är skit, Birro är skepparen, jag är dykaren, Hajen är bra, Upp till Kamp suger. Lite buddistiskt va? Men ändå revolutionärt!

Inga kommentarer: