fredag 5 oktober 2007

Engelsk mat

På bokmässan införskaffade familjen en kokbok i engelsk matlagning. Ja, visst var det lite på skoj, en drift med oss själva och våra fördomar mot engelsk kokkonst.

Samtidigt fanns det väl en förhoppning om att vi lyckliga skulle sitta samlade (båda två) kring vårt matsalsbord (vi skall för övrigt uppsöka IKEA för att införskaffa ett storleksmässigt mer ändamålsenligt köksbord än det vi har OM Ondskan låter bli att överklaga. Då kan vi komma att sitta lite vardagligt i köket och lite enkelt äta lite enkel mat, så där enkelt och vackert som i reklamfilmernas värld. Avsaknaden av ett enkelt köksbord och det skrämmande i att ha ett matsalsbord i en matsalsdel av lägenheten som tar bort inimiteten från varje pulvermosmåltid har gjort att vi alltid äter framför tvn. Eller vänta - who am I kidding - jag och Heinz kommer att dö av abstinens över att inte få äta framför tvn när Anton blir såpass stor att han skall lära sig sociala regler och etikett.) och intaga en ståndsmässig brittisk godsägarmåltid. I ljuset av en ännu icke införskaffad kandelaber.

Anyways. Kokboken.

Engelsk mat är i regel mustig och kraftig. Här kommer några av de riktiga klassikerna.
Rostbiff med Yorkshirepudding
Anna lystrar intensivt. Rostbiff med Yorkshirepudding. Mumma.
Rostbiff á la englais. Vad är det?

En rostbiff som gnids in med peppar, senap och salt. Originellt? Nyskapande? Överraskande?

Nåväl. Yorkshirepuddingen kommer att göra måltiden till en fest. Eller hur?
Häll mjöl och salt i en skål. Rör ihop ägg och vatten och rör ner blandningen i mjölet. Hetta upp mjölken och rör ner den, vispa till en slät smet. Häll fettet ("skyfett" eller smält smör, för övrigt) i en muffinform eller 12 portionsformar. Hetta upp ugnen ca 5 minuter. Fördela smeten i formarna, grädda i 10-15 minuter tills puddingarna svällt upp.

Låter sådär kul. Men, men... Hopp finnes! Variera smeten: 2 1/2 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver, 4 ägg, 2 1/2 halv dl standardmjölk, 2 1/2 dl vatten. Följ receptet.
Skönt att det finns en mer exklusiv variant. Om inte annat vore det ju enformigt att använda bara ett alternativ. Mumma! Eller....

Jag bläddrar vidare. Nästa recept är - håll i dig nu!
Korv med potatismos
Vad behöver man?
Korv. Lök, stekt i köttfond. Samt 4 medelstora potatisar, 2 msk standardmjölk, 30 g smör, salt och peppar. Och för att man skall få lite extra vitaminer; finhackad persilja till garnering. Misströsta ej.
Notera: Servera gärna någon grön grönsak, till exempel bönor eller ärtor till korven. Så skapas en riktig festmåltid.

Jag bläddrar vidare. Nästa recept. Oxsvanssoppa. Bläddrar förbi. Jag har nämligen ingen direkt tillgång till oxsvans. Nästa recept.
Lammnjurar. Tvivlar på att dessa finns tillgängliga på Willys, ens på Konsum Avenyn. Och även om köttdisken drunknade i lammnjurar, så tack, men nej tack. Lammnjurar är icke för en Lady.

Nästa recept. Kaninstuvning med klimp. Nu VET jag faktiskt att det finns kanin att tillgå på Konsum Avenyn. Men jag gillar inte klimp. Jag gör dock en mental notering om att jag inom ett år skall förtära Stampe.

Jag bläddrar förbi Oxfordkorvar, de verkar ganska goda men jag är inte upplagd för köttfärs idag.

Lancashire Hot Pot! Verkar, helt ärligt vääääääldigt gott. Dock står det i receptet att den skall serveras med engelsk rödkål. Strimlad rödkål läggs i en burk tillsammans med salt, peppar och lagerblad. Sedan får rödkålen stå minst fyra veckor innan den används. Jag vill ju ha middagstips för ikväll. Jag vet inte om jag om fyra veckor kommer att känna ett sug efter rutten rödkål. Jag bläddrar därför vidare.

Kedgeree. Hrm... läsa läsa... Severas som frukosträtt. Jahapp. Då skiter vi i det. Dessutom förespråkas kolja. Var hittar man kolja?

Går vidare, och bläddrar förbi Fish and chips. DELS vet jag redan hur man gör, DELS har jag ingen fritös och ingen större önskan om att stå och osa med massa olja och DELS går det lika bra med grovpanerade fiskfiléer och tjock pommes.

Jag kommer in på avdelningen Pajer och Puddingar. Mmmm... Just engelska puddingar ger mig en behaglig känsla i maggropen. Det här är typisk engelsk husmanskost med skonsam och långsam tillagning.

Vem kan motstå Steak and Kidney Pudding?
Deg med njurtalg
5 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver, salt, 125 g njurtalg- riven eller samma mängd smör, 1 dl kallt vatten. Mmmmmmm.... NJURTALG! Läser vidare;
Fyllning: 750 g högrev eller grytbitar av nötkött - AAAAAAH, now we´re talking! Om man bara tar smör istället så... 125 g ox-eller kalvnjure ...släpper jag den tanken och bläddrar vidare.

Kycklingpudding? Tja, kanske ett alternativ. Korvpudding? Inget alternativ. Blott en förundran om vem som behöver en kokbok för att lära sig lägga korvar i botten på en form och övergjuta dem med en omelett.

Shepard´s Pie? Det ÄR mumma.

Cornish pasties? Orkar inte göra vanliga köttfyllda piroger. Men OM jag gör dem så kanske jag tillsätter lite kryddor. Men då är de väl inte att anse som Cornish längre, antar jag.

I grönsaksavsnittet återfinns bland annat potatiskaka med frasigt täcke. Dvs en matta av råriven potatis och lök som överströs med två skivor bacon, utan kant och hackade i ett recept för 4 pers och sedan täcks med cheddar.

Ärtpudding. Yummie. Att servera med skinka eller kokt nötkött. En grön, äggstannad kaka.

Fylld bakad lök? Jag bläddrar. Gratinerad selleri? Lägg av.

Vips är jag inne på desserter och känner mig inte det ringaste lockad av Brödpudding med russin.

Jag sitter här och funderar.

VARFÖR visade Adolf det ringaste intresse för de brittiska öarna? Var bombningarna endast ett svar på den brittiska aggressionen, eller ville han verkligen att Stortyskland skulle styra även här? Ansåg han på RIKTIGT att sauerkrauten var underlägsen ärtpuddingen? Detta måste jag forska i under dagen.

Jag har tidigare trott att Jamie Olivers popularitet uppkommit genom hans tämligen trevliga yttre och den entusiasm han visar när han gör kokt pasta med riven ost till en mästarrätt, men det kanske är så att engelsmännen faktiskt LÄR SIG LAGA MAT av honom? Skrämmande tanke.

SKRÄMMANDE tanke...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oxsvanssoppa är faktiskt väldigt gott. Ehuru mitt recept ev. ggenomgått en viss fransösisk touche.

Anonym sa...

"Var hittar man kolja?" Precis överallt där det finns en fiskdisk är min erfarenhet. Mycket god fisk, för övrigt.