torsdag 30 oktober 2008

Sign o the times

Vi går mot paradiset. Med sång.

I enlighet med den Jehovas Vittneska läran, sanna mina ord.

Alternativt börjar Sveriges reklammakare sakta övergiva de tyska influenserna och börja snegla åt det stora landet i väster när man skall göra riktigt, riktigt sunkig reklam.

Idag gick jag, som vanligt, mellan hotell Opalen, som håller på att byggas om av Skanska och Odinsgatan. Byggbyschan vid byggkranen pryds av byggnadsarbetarnas standardikon - den kvinnliga ingenjören i hjälm. Med ett frikyrkligt leende skådar hon ned på oss dödliga och inbjuder oss till att joina hennes värld - SKANSKA. (Helt ärligt KAN det vara något annat byggbolag också...) (Eller någon sjuk sekt.)

Lite längre bort på Skånegatan passerar man Skånegatans pride and joy. Nä, inte Ullevi. SKÅNEGATAN. Skånegatan skall ju nu utvecklas till något annat. Större. Ett RÄTTSCENTER, minsann. Och vad gör man för att visa allvaret i situationen?

Jo, man slänger upp världens billboard med tre, frikyrkligt leende personer. En av annat etniskt ursprung än majoritetsbefolkningen, en avart från normen, på det sätt att hon har bröst, samt en acnefri och välvårdad man i trettifemårsåldern ler ner på oss. POLIS, ÅKLAGARE och KRIMINALVÅRD skall de representera. Undrar vem som är vem.

Om man bara ser på placeringen av orden skall killen med det annorlunda etniska ursprunget vara snut, tanten åklagare och den sympatiske halvunge mannen kriminalvårdare. Om man ser det reellt och statistiskt så torde kvinnan vara åklagare, den halvunge mannen ordningsman och ickeariern kriminalvårdare.

Om man är lite avant garde så önskar man naturligtvis att mannen med det ickesvenska ursprunget vore åklagare, den välartade mannen homosexuell och föräldraledig polis och kvinnan väktare på Hall.

Eller att den mörkhyade mannen var åklagare, kvinnan väktare på Hall och den välartade mannen seriemördare på Säter.

Men nu är det tammefan bara lejonet och lammet i ömsint omfamning som skiljer den där bilden från ett omslag till Vakttornet.

Så går man vidare hundra meter. Där är NCC i färd med att bygga en ny framtid. Eller ett rättcenter. Var pryder DERAS byschor?

Jorå. En frikyrklig KVINNA med obligatorisk hjälm bygger. Leende. Så klart skall hon stå symbol för det kvinnligaste av alla yrken. Byggbranchen.

1 kommentar:

Andrea sa...

Min aföräldrar har flyttat till ett samhälle med typ femton invånare och TVÅ kyrkor. Det du.